Poranna kawa z Vavada, czyli jak znalazłem spokój w chaosie

Started by boach.hi.ethiet, Jul 24, 2026, 01:04 PM

Previous topic - Next topic

boach.hi.ethiet

Mam na imię Kuba, jestem architektem. Brzmi dumnie, prawda? W praktyce oznacza to, że spędzam życie na trzęsieniu się nad detalami, które dla 99% ludzi są kompletnie niewidoczne. Kto by pomyślał, że kąt nachylenia dachu w projekcie biurowca może spędzać sen z powiek? Ja myślałem, że to ja jestem tym twardzielem, który ogarnia stres. Aż do zeszłego roku, kiedy to jeden z naszych dużych projektów – nowa siedziba start-upu – wszedł w fazę ,,wszystko się wali".

Godziny spędzone na rozmowach z inwestorem, poprawki nanoszone o drugiej w nocy, ciągłe poczucie, że zaraz coś pęknie. Moja głowa była jak przeciążony serwer – ciągle dymiło, a ja nie mogłem znaleźć przycisku reset. Kolega z pracy, Marek, który jest totalnym przeciwieństwem – wiecznie wyluzowany, z uśmiechem na twarzy – widział, że ledwo zipię. Pewnego razu, podczas przerwy na papierosa (choć od lat nie palę, to stałem z nim, żeby trochę odetchnąć), powiedział coś, co zabrzmiało jak herezja.

– Stary, odpal se wieczorem jakąś automatową grę. Nie dla kasy, tylko żebyś przestał myśleć.

Spojrzałem na niego jak na kosmitę. Ja? Grać w kasynie? W moim wyobrażeniu to było coś dla emerytów z nudów albo desperatów szukających cudów. A on dalej: – Nie, no bez jaj. Ja tak odpalam vavada kazino i wsiąkam na pół godziny. To jakbyś zamknął drzwi do swojego mózgu na klucz. Działa.

Pierwsza myśl: ,,Głupota". Druga: ,,A co mi szkodzi?". Wróciłem do domu, zrobiłem sobie herbatę (czarną, bez cukru, taką, co to pali gardło), usiadłem na kanapie i otworzyłem stronę. Przyznam szczerze, że pierwsze kliknięcia były nerwowe. Nie miałem pojęcia, co robię. Automaty? Owocówki? Brzmiało jak relikt przeszłości. Ale wdepnąłem w to.

I wiecie co? To było jak przejście do innego wymiaru. Niby banalne – kręcące się bębny, dźwięki przypominające stare automaty z salonów gier. Ale to działało. Przestałem myśleć o tym, że Jacek z działu inwestycyjnego nie oddał poprawek. Przestałem analizować, czy fundamenty pod nowy budynek są wystarczająco głębokie. Patrzyłem tylko na te wirujące symbole. Czerwone siódemki, złote dzwonki, wiśnie. Totalny odjazd od rzeczywistości.

Zacząłem od małych kwot. 20 złotych. Potem 50. Nie grałem dla wygranej, chociaż małe sumy wpadały – 30, 40 złotych. To nie była kwestia pieniędzy. To była kwestia tego, że przez te 15-20 minut mój mózg miał absolutny reset. Wszystkie te natrętne myśli o pracy, o terminach, o tym, czy klient zaakceptuje wizualizację – one po prostu znikały. Zostawałem ja, ekran i dźwięk wirujących bębnów. To było jak medytacja dla leniwych, ale cholernie skuteczna.

Pamiętam jeden wieczór, szczególnie trudny. Siedziałem nad projektem do trzeciej nad ranem, bo ktoś zapomniał dodać warstwę w pliku CAD. Byłem wściekły, zmęczony, na skraju załamania. Zamiast rzucić laptopem w ścianę, otworzyłem konto w vavada kazino i zagrałem w coś z motywem kosmicznym. Nie wiem czemu, ale te latające statki i kolorowe planety kompletnie mnie wciągnęły. Wygrałem może 15 złotych, ale to nie miało znaczenia. Ważne, że po pół godzinie byłem w stanie iść spać, a nie rozklejać się nad błędami innych.

Oczywiście, słyszałem setki razy, że hazard to zło, że to ruletka z życiem. I wiem, że dla wielu osób to prawda. Ale ja znalazłem w tym coś odwrotnego – narzędzie do wyciszenia. Traktuję to jak wirtualny spacer. Nie robię z tego misji życia. Nie śledzę grafik, nie czytam strategii. To czysta przyjemność z procesu. Zaczynam od małego depozytu, ustawiam limit czasowy na telefonie i po prostu... odlatuję.

Z czasem odkryłem, że najlepiej działa to rano. Zamiast od razu po pobudce sprawdzać maile i wpaść w panikę, robię sobie kawę, siadam na balkonie (nawet jak jest zimno, ważne, żeby nie być w środku) i włączam jedną rundę. Często nie chodzi o wygraną, tylko o to, żeby dzień zaczął się od czegoś przyjemnego, a nie od listy problemów. Moja żona początkowo kręciła nosem, mówiła, że to ,,ucieczka od rzeczywistości". A ja jej na to: ,,A twoje seriale na Netflixie to co? Też uciekasz, tylko w inną stronę".

I wiecie, ona ma rację – to jest ucieczka. Ale w dzisiejszym świecie, gdzie każdy chce kawałka twojej uwagi, gdzie telefony dzwonią, a powiadomienia walą jak grad, to chyba normalne, że czasem potrzebujesz schować się w bezpiecznym miejscu. Dla mnie tym miejscem jest właśnie ta przestrzeń. Anonimowa, bez zobowiązań, bez presji. Mogę wygrać, mogę przegrać, ale najważniejsze, że przez te kilkanaście minut nie muszę być Kubą – architektem, który musi ogarnąć chaos. Jestem tylko facetem, który patrzy na kręcące się symbole.

Nie namawiam nikogo, żeby wydawał tam oszczędności życia. Ale jeśli ktoś jest codziennie w kropce, ma poczucie, że głowa zaraz eksploduje, to polecam spróbować. Poważnie. Niech to będzie twój wirtualny azyl. Pół godziny dziennie, bez celu, bez myślenia o hajsie. To naprawdę może dać oddech. Odkąd to robię, lepiej sypiam, mniej się denerwuję i nawet poprawiłem relacje z ludźmi, bo nie przynoszę do domu frustracji.

Czy to dla każdego? Nie. Czy to ryzykowne? Dla niektórych tak. Ale jeśli umiesz postawić granice – finansowe i czasowe – to może być świetna forma relaksu. Dla mnie to już stały element dnia, jak ta poranna kawa. I wiecie co? Nie zamieniłbym tego na żadne inne hobby.